м. Київ, Київська область

Мала опера

Лук’янівський народний будинок 

Статус: Пам’ятка історії та архітектури місцевого значення 

Розташування: м. Київ 

Побудовано: 1900–1902р.р. 

Пошкоджено: 15.03.2022 р., ракетний обстріл 

Будинок Малої опери – окраса району Лук’янівки в м. Києві. Схожий на палац із казки, він був збудований на початку ХХ ст. архітектором М. Г. Артиновим як Лук’янівський народний дім опікування з народної тверезості. За століття тут час від часу розміщувалися і притулок для ночівлі, і заїжджий двір для селян, і безкоштовна читальня, а також чайна, їдальня, амбулаторія. З просвітницькою метою тут діяли безкоштовні вечірні класи для чоловіків та жінок, працював жіночий клас із рукоділля, проводились читання з історії, географії, російської літератури. 

На другому поверсі знаходиться приміщення театру на 600 глядацьких місць, де по неділях та святковим дням відбувались постанови спектаклів та концерти. 

У залі будинку також демонстрували світлові картини, пізніше тут відкрився перший в Києві кінозал ( у 1910 році). 

Зі сцени Народного будинку починали свою кар’єру корифеї українського театру П. Саксаганський, М. Садовський; тут співав О. Вертинський, виступав І. Ільїнський та багато інших знаменитих майстрів естради. 

З 1926 року Народний дім став клубом, а потім Будинком культури Київського трамвайно-тролейбусного управління. При ньому працювали: драматичний театр, ансамбль пісні й танцю, естрадний оркестр, агітбригада із популярною програмою «Іде трамвай по місту», бібліотека. З 2005 року будинок переданий Малій опері, головним призначенням якої мала стати оперна підготовка обдарованої молоді. Проте, будівля театру досі перебуває в стадії капітального ремонту і як театральний заклад не функціонує. 

15 березня 2022 року, під час повномасштабного вторгнення російської армії в Україну, будівля зазнала пошкоджень. Департамент культури КМДА повідомив, що вибуховою хвилею вибито практично усе віконне скло, пошкоджено склопакети, вхідні двері, внутрішні двері, тинькування на стелі. 

Малаков Д. Лук’янівка. Татарка / Дмитро Малаков. – Київ : Либідь, 2017. – 79 с. : фото. – (Твій Київ). 

Пам’ятки науки і техніки в Україні: історія, проблеми, дослідження і збереження : зб. наук. ст. / Київ. міськ. орг. Укр. тва охорони пам’яток історії та культури. – Київ, 2002. – 146 c. 

Розглянуто історичні промислові та інженернотранспортні об’єкти Києва як специфічний вид культурної спадщини. Представлено історію будинку культури трамвайників. 

Історія Києва у довідково-бібліографічних виданнях Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського : Анот. кат. / ред.: Т. В. Добко; Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського НАН України. – Київ, 2006. – 86 c. 

Будинок культури в м. Ірпінь 

Статус: Пам’ятка архітектури місцевого значення 

Розташування: м. Ірпінь 

Побудовано: 1952–1954 р.р. Зруйновано: 17.03.2022 р.